Ένα ποδηλατικό οδοιπορικό 1200 χιλιομέτρων, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 11 Οκτωβρίου 2012, στα ίχνη της Αρχαίας Μακεδονίας, στο Βασίλειο του Φιλίππου Β’.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Φίλιππος Β'

Φίλλιπος Β'

Με τον Φίλιππο Β' το μακεδονικό βασίλειο εισέρχεται στην περίοδο της ακμής του. Η αντιμετώπιση των γειτονικών φυλών που λυμαίνονταν περιοχές της επικράτειάς του, η υποταγή των Θρακών, και η κατάληψη της Αμφίπολης και της Χαλκιδικής, οδήγησαν στην παγίωση ενός ενιαίου μακεδονικού βασιλείου από την Πίνδο ως τον Στρυμόνα. Οι πολιτικές και στρατιωτικές ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα την κυριαρχία του και στο βορειότερο τμήμα της Χερσονήσου του Αίμου. 

 Με την άνοδό του στο θρόνο (360 π.Χ.) ο Φίλιππος είχε να αντιμετωπίσει πολλούς εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς. Αφού εξουδετέρωσε τους 5 δελφίνους του θρόνου, κυρίως τον Αργαίο, που υποστήριζαν οι Αθηναίοι, ο Φίλιππος συνέτριψε τους Παίονες και τους Ιλλυριούς και μετέτρεψε οριστικά την Άνω (σημερινή Δυτική) Μακεδονία σε επαρχία του βασιλείου του. Η συμμαχία με τους Αλευάδες της Λάρισας και η προσέγγιση των Μολοσσών, που κατείχαν τμήμα της Ορεστίδας, οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μακεδονικού κράτους, που τα δυτικά σύνορά του έφταναν ως την Πίνδο και τη Λυχνίτιδα λίμνη (σημερινή Αχρίδα). Παράλληλα η κατάληψη των συμμαχικών της Αθήνας πόλεων Ποτίδαιας, Πύδνας και Μεθώνης και η νίκη του Φιλίππου επί της συμμαχίας των αντιπάλων του επέκτειναν τα ανατολικά σύνορα του βασιλείου ως τον ποταμό Στρυμόνα. Η επανίδρυση των Φιλλίπων (παλιές Κρηνίδες) εξασφάλισε στον Φίλιππο τον έλεγχο των μεταλλείων χρυσού και αργύρου του Παγγαίου. Επίσης, απέκτησε νέα δάση ναυπηγήσιμης ξυλείας που εκτείνονταν μέχρι το Νέστο.

Το Μακεδονικό Βασίλειο στα χρόνια της βασιλείας του Φιλλίπου Β΄

 Η εμπλοκή του Φιλίππου στον Γ' Ιερό Πόλεμο, με αφορμή την έκκληση των Θεσσαλών συμμάχων του για βοήθεια, οδήγησε στην οριστική επίκράτηση των Μακεδόνων στη Θεσσαλία.  Ο Φίλιππος αναγορεύτηκε ισόβιος "άρχων" του Θεσσαλικού Κοινού κι εξασφάλισε τον έλεγχο των άφθονων πρώτων υλών και του φημισμένου ιππικού της χώρας. Παράλληλα, μια επιτυχημένη του εκστρατεία στη Θράκη ανάγκασε τους Αμάδοκο και Κερσεβλέπτη, βασιλείς των Θρακών, να αναγωνρίσουν τη μακεδονική επικυριαρχία. Μετά την εκουδετέρωση των πόλεων του Κοινού των Χαλκιδέων και την ενσωμάτωση τους στη Μακεδονία το 348 π.Χ., ο Φίλιππος ήταν πια κυρίαρχος όλης της βόρειας Ελλάδας.

 Μετά την επίσημη λήξη του Γ' Ιερού Πολέμου με την υπογραφή της Φιλοκρατείου Ειρήνης, ο Φίλιππος έστρεψε την προσοχή του στα βόρεια και ανατολικά σύνορα του κράτους του. Αφού μετέτρεψε τη Θράκη σε μακεδονική επαρχία, ανέλαβε μία εκστρατεία κατά των Σκύθων στη περιοχή του Ίστρου (Δούναβη). Με στρατιωτικές νίκες, αλλά και με τη σύναψη συμμαχιών, κατόρθωσε να κυριαρχήσει στους λαούς της περιοχής. Το 339 π.Χ., ο Φίλιππος αναμείχθηκε στον Δ' Ιερό Πόλεμο, ενώ οι Αθηναίοι με πρωτοβουλία του Δημοσθένη προσπαθούσαν να οργανώσουν μία συμμαχία κατά των Μακεδόνων. Η τελική σύγκρουση στη Χαιρώνεια, το 338 π.Χ., έληξε με νίκη των δυνάμεων του Φιλίππου κατά του συμμαχικού στρατού των πόλεων της νότιας Ελλάδας.

 Το 337 π.Χ. συνένωσε τους νοτιότερους Έλληνες σε συμμαχία κατά των Περσών. Η δολοφονία του το 336 π.Χ. έδωσε τη σκυτάλη στο γιό του Αλέξανδρο Γ'.

Πηγή http://history-pages.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου